Over Op Reis

 

Op Reis

Op Reis is een methode voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar. Doel van de methode is onder andere dat kinderen ingroeien in de praktijk van de eredienst. De methode biedt daarvoor zogenaamde Ingroeilessen. In deze lessen worden verschillende onderdelen van de kerkdienst uitgelegd op kinderniveau. Bij elke les worden ook concrete ideeën aangeboden voor de predikant om invulling te geven aan het kindermoment. De methode biedt een gevarieerd lesaanbod aan, met lessen over bijbelse personen en geschiedenissen, maar ook met lessen over bijbelse kernwoorden. Elke les bestaat uit vaste onderdelen, waarmee elke leidinggevende eenvoudig een compleet eigen les kan samenstellen. Dit is een krachtig handvat van deze methode, waarmee de les passend gemaakt kan worden voor jouw specifeke groep kinderen. De methode steekt in op de ontdekkende en nieuwsgierige eigenschappen van het kind. Ga Op Reis met deze methode en ontdek zélf wat er in de Bijbel staat!   

De methode is gebaseerd op deze drie principes: de Bijbel staat centraal, de leefwereld van kinderen vormt het beginpunt en kinderen ontdekken zelf.

 

Hoe gebruik je de methode?
Met de methode Op Reis kan eenvoudig een lessenserie worden uitgekozen waarmee de komende weken tijdens de kinderbijbelklas gewerkt gaat worden. Elke serie bestaat uit een aantal lessen, afhankelijk van de omvang van de bijbelse geschiedenis en/of bijbels thema dat behandeld wordt. Dit betekent dat er in een serie de ene keer vijf lessen zitten en de andere keer misschien wel zeven. Per serie wordt er een kijk-en praatplaat aangeboden. Print deze uit in kleur en hang deze plaat, gedurende alle zondagen dat over deze serie wordt gewerkt, op. UIteraard kan deze plaat ook via een beamer geprojecteerd worden. Bij elke les zit een kant-en-klaar werkblad met leuke, uitdagende puzzels voor de kinderen. Op elk eerste werkblad van de serie staat een korte uitleg voor thuis over: het thema waarover gewerkt gaat worden, het themalied en de weettekst. Bij elke les worden ideeën aangereikt voor de predikant. Geef dit ook tijdig door en betrek de hele gemeente zo bij kinderbijbelklas.  

 

Gemeente-Gezin-Kinderbijbelklas
De kinderbijbelklas staat niet los van de gemeente, en ook niet los van de geloofsopvoeding thuis. In de methode Op Reis is daarom bewust gezocht naar mogelijkheden om deze met elkaar te verbinden. De gemeente mag een plek zijn waar kinderen ingroeien in de eredienst en traditie. In de ingroeilessen worden daarom onderdelen van de kerkdienst uitgelegd op kinderniveau en in de kernwoordlessen is aandacht voor belangrijke kernwoorden die in de Bijbel en in onze eredienst een belangrijke rol spelen. Het kindermoment voor de predikant, dat bij elke les wordt aangeboden, mag ook als brug fungeren tussen de gemeente, de eredienst en de kinderbijbelklas. Het gezin wordt onder andere betrokken door de ‘thuisopdracht’ die met regelmaat in de lessen wordt aangeboden. Ook het werkblad kan, doordat dit na afloop meegaat naar huis, een rol spelen in de verbinding tussen kinderbijbelklas en het gezin. Wees je bewust van het belang van deze verbinding en pak als leidinggevende hierin een actieve rol. De methode helpt je daarbij!  

 

FAQ

Je account

Hoe log ik in?

Klik op de homepage rechts in het scherm op het poppetje. Daar verschijnt dat een dropdown menu met de knop ‘inloggen’. Daar klikt u op en voert u uw wachtwoord en emailadres in en klikt op ‘Log in’.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord vergeten ben?

Hoe kan ik een account toevoegen?

Programma's

Hoe stel ik een programma samen?

Waar vind ik mijn programma's?

Waar vind ik de downloads bij mijn programma's?

Hoe deel ik mijn programma met andere leidinggevenden?

Abonnementen

Welke abonnementen zijn er?

Hoe pas ik mijn abonnement aan?

 

Contact